ut i naturen

Hva jeg liker å fotografere

Det å være ute med kamera er for meg noe av det kjekkeste jeg vet. Det er ikke alltid så kjekt for turfølget da jeg som oftest blir hengende etter for å ta bilder av ymse ting jeg ser. Derfor er det enklest å rusle rundt alene eller sammen med likesinnede, men ikke for mange. Det sosiale sammen med andre som har samme interesse er kjekt og diskusjon på utstyr og innstillinger i forskjellige situasjoner er inspirerende.

Jeg bruker også tid til å se på andre sine bilder, der er det mye inspirasjon å hente. Bøker og tidsskrift er gode kilder, men også Facebook og Instagram er steder der det deles mange flotte bilder. Selv er jeg mest på Facebook, men har begynt så smått å prøve ut Instagram.

Finland

Finland kan deles inn i kategorier som bjørn, ulv eller jerv som er hovedmålet med en reise hit. Så er der mye annet en kan ta bilder av også som fugler og naturen ellers.

Masai Mara

Masai Mara kan på samme måte som Finland deles inn i kategorier som løve, leopard, gepard eller andre store dyr. Noen arter får en færre bilder av og de kan en ha et undertema som samler opp disse.

Fugler

Fugler er et stort tema både i antall arter og i antall lokasjoner. For min del blir det veldig mange bilder av fugler og ikke alltid like lett å bestemme arten. Der er Facebook god å ty til som Fugl og ID, her får en svar relativt raskt og god beskrivelse av kjennetegn for arten. Vil alltid prøve å merke bilder med art og sted.

Dovre

Dovre er ikke bare et sted, det er også en del av en nasjonalpark. Dovre huser norges bestand av moskus. Moskus er fredet og det er laget regler for hvordan en skal nærme seg dyrene. Viktig at en er forsiktig da det er potensielt farlig om en ikke vet hva en gjør.

Her er også et viktig område for fugler, Fokstumyra, som er fredet med strenge restriksjoner for ferdsel. I tilknytning til Dovre er det mange steder som byr på spektakulære landskap og flotte motiv

Landskap

Landskap kan være mye forskjellig, fra det storslåtte fjellandskap tatt fra høyeste toppen til mikrolandskap tatt liggende på magen med motivet tre meter borte. Til å ta landskapsbilder kan en bruke objektiv helt fra 11mm eller mindre til 500mm eller mer, det er motivet og situasjonen som avgjør og hva en tenker seg resultatet skal bli. 

Ekspriment/abstrakt

Det å eksperimentere med kamera og/eller optikk er veldig interessant og lærerikt. Såkalt ICM (Intended Camera Movment) krever mye prøving og feiling før en liksom føler en får det til. Lange lukkertider i kombinasjon med bevegelser kan gi fine bilder. Lang lukkertid alene gir også ofte flotte resultat.

Det viktigste er å leke og ha det gøy, gjerne sammen med andre.

Bilderedigering

Skal en får mest mulig ut av bildene så er det beste å fotografere i RAW-format. I RAW-formatet så er alle tonene (fargene) inkludert og vil ikke kunne “ødelegges”. Det betyr at du i et redigeringsprogram kan vrenge og vri på innholdet i bildet, men skal det ut på noe annet enn skjermen din så må en eksportere det til et annet format, som regel jpg, men kan også være TIFF. RAW filen vil alltid være intakt og kan tilbakestilles til utgangspunktet.

Mange kameraer kan lagre bilder i både RAW og jpg og jpg kan stilles inn til forskjellig kvalitet, eller det kan lagre bildet i kun jpg. Jpg er et komprimert format og det er derfor det ikke har så mye å gå på i redigeringen da mye av tonerommet (fargerommet) er komprimert bort.

For egen del så fotograferer jeg kun i RAW, eller i CRAW som er for så vidt et komprimert format der ytterpunkter i det lyse og mørke blir utelatt. Tester viser at det trengs programvare for å kunne registrere at noe er borte, det menesklige øyet er ikke i stand til å se det.

Programvare

Det finnes i dag en haug med redigeringsprogram for foto. Noen er gratis, andre kan du kjøpe og atter andre må en abonnere på. I tillegg så er der masse tilleggsprogram som skal hjelpe deg til å få “bedre” bilder. Dette kan være både enkeltstående program eller såkalt Ad-On til et hovedprogram og de koster som regel en engangssum.

For egen del så abonnerer jeg på Adobe Lightroom Classic og får da også Photoshop med på kjøpet. Lightroom var i utgangspunktet et katalog-, organiseringsverktøy, men har utviklet seg til å bli et ganske fullblods editeringsverktøy. Til den mer avanserte editeringen må en bruke Photoshop. Jeg har også gått til innkjøp av DxO NIK-collection og DxO PureRAW som suplemang til Lightroom og Photodhop.

I og med det er Ligtroom jeg bruker til daglig og har gjort det i mange år, så er det jeg kan best selv om det er mye jeg burde vist og kunnet her også. Photoshop kan jeg velig lite av og har en plan eller ønske om å komme opp på et minstenivå her slik at jeg kan ta siste finish på bildet her før publisering.

Det finnes mye hjelp å få ute på internet og YouTub, det er bar å søke så finner man.